Zonneboilers

De zonneboiler
Met een zonneboiler kunt u warm tapwater maken, maar is ook zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met uw vloerverwarming.

Het systeem.
Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector die meestal op het dak word gemonteerd en uit een geisoleerd opslagvat waarin het door zonlicht opgewarmde water word opgeslagen.

Verschillende collectoren.
1  de vlakke plaat collector bestaat vaak uit een geisoleerde lichtdoorlatende bak waarin zich de warmtewisselaar bevind.
Voordeel lagere aanschafprijs.
Nadeel in de winter is het rendement zeer laag, maar wanneer deze alleen als zwembadverwarming gebruikt word hoeft dit geen probleem te zijn.

2 de vacuumbuiscollector bestaat uit een aantal vacuumgetrokken dubbelwandige glazen buizen waardoor direct het water uit het zonneboilersysteem loopt (vergelijkbaar met een thermosfles).
Voordeel Hoog rendement in de zomer en in de winter.
Nadeel wanneer er 1 buis defect is werkt het hele systeem niet meer.

3 De vacuumbuiscollector met heatpipe bestaat uit vacuumbuizen met daarin een gesloten koperen buis waarin een vloeistof zit die bij hoge temperatuur verdampt, en daarna bovenin de kop van de koperen buis condenseert waardoor de opgewekte warmte word overgedragen aan het water van het zonneboilersysteem.
Voordeel Hoog rendement in de zomer en in de winter,  zeer betrouwbaar en werkt ook nog als er een buis of heatpipe defect is.
Nadeel hogere aanschafprijs.


Alles uit de zon adviseert zonneboiler systeem 3 met heatpipe omdat deze zeer betrouwbaar is.